Bemutatkozás

Tamota Néptáncegyüttes adatai

1977 őszén a hagyományos szüreti felvonulás alkalmával az akkori 10-15 fiatal úgy gondolta, hogy táncolni akarnak továbbra is.
Még ebben az évben a Hazafias Népfront által meghirdetett "Hortobágytól - Sárrétig" vetélkedőre beneveztünk.
A területi döntő 1978. február 26-án volt Debrecenben, amikor is harmadikok lettünk. Ekkor már "Tamota" név alatt táncoltak a fiatalok a fonójátékban. Ezen vetélkedő évenként került megrendezésre, melyen háromszor vettünk részt, közben 1979-ben a kétévenként megrendezendő szövetkezeti néptánc-találkozókon képviseltük az ártándi "Január 1" Termelőszövetkezet színeit.
1980 májusában a debreceni évenként megrendezett Néptáncfórum egyikén országos bronzminősítést nyertünk.
Ezen korai időszakban nagy segítségünkre volt DATE Hortobágy Néptáncegyüttes vezetője, Nagy László és tagja, Molnár Tünde. Ha ők nincsenek, és nem segítenek ruhával, módszerekkel, tánctanítással, itt be is fejeződött volna a Tamota sorsa.
Az ártándi Kultúrház önálló költségvetéséből, valamint a "Január 1" Termelőszövetkezet segítségével, majd később a Nádudvari Vörös Csillag Termelőszövetkezet támogatásával úgy tudtunk tovább haladni, hogy koreográfust fogadtunk Csiszár Ferenc személyében, valamint a Hortobágy Együttes mindenkori zenekara a nagy fellépésekre: Szövetkezeti Fesztivál, Néptáncfórum, minősítés, elkísért és zenélt a Tamotának.
1982 márciusában újra minősítették a Tamotát, szintén országos bronz fokozatot kaptak.
1983-ban, '84-ben néptáncfórumokon, Sárospataki Szövetkezeti Néptáncfesztiválon, Balatonszárszón léptünk fel.
1985 májusában a harmadik bronzminősítést nyertük el Nádudvaron.
A Tamotás élet folyamatosan folyt 1989 decemberéig. Meg kell itt jegyezni, hogy már 1982. évtől két csoport működött: a fiatalok és felnőttek, valamint az aprók.
1990-ben a Nádudvar által vásárolt ruhák a helyi Üzemegységbe kerültek, majd onnan a biharkeresztesi KTSZ-be. A csoport tagjai a biharkeresztesi iskola, valamint a Művelődési Ház keretein belül táncolt.
1993-ban mintegy 75 fővel újraindult a Tamota munkája Ártándon. Ekkor már három csoport működött: nagyok, tinik és az aprók.
Miután megszűnt a jó világ, koreográfusra, zenekarra pénz és akarat nem volt, így alkalmi zenekar egy alkalommal, az olaszországi út előtt és alatt működött.
Természetesen az évek során a községi ünnepségeken a környező falvakban és Romániában léptünk fel, ahol elismerték és elismerik az Együttes munkáját.
Sajnos, saját koreográfiánk nincs, zenekart nem tudunk, ha csak időnként is alkalmazni, ezért az idén is elestünk egy balatoni folklórfesztivál részvételétől, valamint négy párnak felajánlott franciaországi úttól. ( 2002 )
Támogatóink a "Január 1" Termelőszövetkezet, Nádudvari Vörös Csillag Termelő-szövetkezet, a biharkeresztesi Művelődési Ház, a KISZ-Bizottság, az ártándi Önkormányzat, három éve a biharkeresztesi Önkormányzat és olyan táncosok szülei, akik a nevüket nem kívánják a köztudatba bedobni.
A Tamota tagjai soha nem csak ártándiak voltak, hiszen az alakulás idején a tsz-ben sok fiatal dolgozott a környező községekből, valamint a tagok mindig hoztak magukkal barátot, barátnőt más községekből. Az utóbbi 9 évben a jól táncoló, jó ritmusérzékkel rendelkező gyermekeket az általános iskolából átirányítjuk a Tamotába, majd az itt kiválóaknak felajánljuk a Gárdonyi Zoltán Református Zene- és Művészeti Iskola Néptánc Tanszakán való elméleti és táncos továbbképzést.
2000 decemberében elhatároztuk, hogy alapítványt hozunk létre Tamota Néptáncegyüttest Segítő Közhasznú Egyesület néven. Ez 2001 áprilisában realizálódott.
2008. április. 19-20.-án a Hajdú-Bihari Néptánc fórumon ezüst minősítést nyertünk. Jártunk Olaszországban, és visszatérő vendégszereplők vagyunk Romániában. Évente 20-25 fellépésünk van. 2004. évben számos díjat nyertünk, köztük a III. Nemzetközi Szüreti Mulatságon Körösszakálban elnyertük az első díjat, a vándorbottal együtt, melyet egy évig őriztünk. 2007. november 3-4.-én Berettyóújfaluban a Bihari Folk Fesztiválon két „saját” koreográfiát fogadtak el jó minősítéssel. Évente részt veszünk, a Hajdúszoboszlón rendezett „Pünkösdi Sokadalom” rendezvényein nagy sikerrel. A IV. Cigánytalálkozón Bojton első és második díjat nyertek a Tamota berkein belül táncoló "Mahala" Cigányegyüttes tagjai.Repertoárunk felöleli a Kárpát – medence magyar néptánc dialektusait.

Nevünket az Árpád-kori Ártándot körülfolyó patak nevétől kölcsönöztük, de ma is megtalálható a település határában egy terület, mely Tamota névre hallgat.

Az együttes fenntartója az Ártándi Önkormányzat, és támogatója a Tamota Néptáncegyüttest Segítő Közhasznú Egyesület, és számos magánszemély.

Létszáma: 44 fő
3 csoportból áll: aprók-, ifjúság-, felnőtt csoport.

Művészeti vezető: Benkő Sándorné Kölcsey-díjas táncpedagógus

Évente nyaranta az Erdélyi és Zempléni néptánc táborok résztvevői között tanuljuk az egyes táncdialektusok autentikus anyagait, melyekből saját és országosan elismert szakemberek ( Darmos István, Kis István, Demeter Erika ) által készített koreográfiák készülnek. Itt kell megemlíteni, hogy a táncosaink között van már olyan egyén Tóth Tibor, aki saját koreográfiát készített a Tamota számára. Összes műsorunk mintegy 200 perc.
Ártánd, 2014. október 2.

Benkő Sándorné
művészeti vezető


 

( Elnök: Benkő Sándor, Művészeti vezető: Benkő Sándorné )

4115 Ártánd, Templom utca 11.
Telefon: +36 (54) 431 716 Mobil: +36 (30) 326-47-15
Fax: +36 (54) 431 716
email cím: tamotaneptanc@freemail.hu
Adószám: 18562020-1-09
Bankszámlaszám: 60600211-10010718
Nemeztközi bankszámlaszám: HU65 6060 0211 1001 0718 0000 0000


Az oldal nyelve: Magyar

Választható nyelvek:


Cookie és adatkezelési tájékoztató

weisesoft (c) 2014.